Arbejdsgiver
Det Kongelige Akademi
Campus Kalundborg 4 4400 Kalundborg
Job Indrykket
17. marts 2025
Ansøgningsfrist
21. april 2025
Arbejdstid
Fuldtid
Kontakt
Ellen Kruse Jacobsen
klotz@kglakademi.dk
+45 41 70 15 39
P1703252
Ansøg her
Professorat i arkitektur (Professorship in architecture)
Vi søger en kollega, der har stor lyst til at være med i udviklingen af det åbne og eksperimenterende faglige miljø omkring den nye arkitektuddannelse i Kalundborg.
Du har lyst til at præge den nye arkitektuddannelse, og til at bygge et stærkt forskningsmiljø op i tæt samarbejde med de øvrige miljøer på Det Kongelige Akademi; gerne med involvering af kræfter fra dine nationale og internationale netværker – og i dialog med de lokale aktører i Kalundborg. Du har en bred arkitektfaglig og forskningsmæssig horisont, du er fagligt og menneskeligt inkluderende og du kan samle undervisere og forskere på tværs af Campus Kalundborg og Campus Holmen om udviklingen af uddannelsen i samklang med relevante faglige og forskningsmæssige dagsordener.
Vores bygninger, byer og landskaber er præget af store og hastige omslag: Demografiske ændringer, effekter af klima- og biodiversitetskriserne, de grønne omstillinger af energi- og landbrugsproduktion, ændrede arbejds- og handelsmønstre, globaliseringseffekter mm. De mindre og mellemstore provinsbyer og deres oplande befinder sig derfor samtidigt i flere interagerende omstillingsprocesser med mange interesser, krav og dagsordener involveret, og med omfattende rumlige udfordringer. Deres funktion og betydning ændrer sig, og deres selvopfattelse og identitet er derfor også på vej nye steder hen. Vores forhold til natur, landskab og landområder ændrer sig også hastigt i takt med disse dynamikker.
Det er i disse temaer vi ser vores nye professor bevæge sig sikkert og hjemmevant i, fagligt og forskningsmæssigt.
Det ledige professorat er tilknyttet Institut for Bygningskunst, By og Landskab (IBBL) i Kalundborg og ønskes besat fra 1. september 2025 eller snarest muligt derefter.
Læs mere om uddannelsen i Kalundborg her
Institut for Bygningskunst, By og Landskab – Holmen og Kalundborg
Instituttets faglige områder er bygningskunstens, byernes og kulturlandskabernes rumlige forandring og udvikling, aktuelt og historisk. Vi er optagede af, hvordan vi kan fremstille kvalificerede og bæredygtige forslag til bygninger, bebyggelser, byrum, byer og landskaber, der er informeret af relevant forskning og kunstnerisk udviklingsvirksomhed. Instituttet spænder over flere forskellige fagområder, og vi mener at arkitektur får sin betydning og oplevelseskraft gennem en tæt dialog med de konkrete omgivelser og forhold – menneskelige, rumlige, økonomiske, geologiske, urbane, landskabelige, klimatiske og politiske. IBBL har et bachelorprogram på Campus Kalundborg og fra 2026 også en kandidatuddannelse, samt et bachelorprogram og to kandidatprogrammer på Campus Holmen.
Arkitektuddannelsen i Kalundborg lægger vægt på at gribe de muligheder, som beliggenheden i Kalundborg giver for et åbent, eksperimenterende og nyskabende studie- og forskningsmiljø i samarbejde med byens øvrige uddannelser, erhverv og civilsamfund. Den stærke lokale forankring kombineres med et globalt udsyn; det store i det lokale. Vi stræber efter at opdyrke et fagligt miljø, som udnytter forskelle mellem det urbane og det landlige som redskaber til faglig tvivl og åbenhed; som udgangspunkt for undersøgelser og måder at spørge til verden på. Både bachelor- og kandidatuddannelsen er under opbygning. Fra efteråret 2025 har vi studerende på de tre første årgange af bacheloruddannelsen, og i 2026 starter de første studerende på den engelsksprogede kandidatuddannelse. I udviklingen af bacheloruddannelsen har vi skiftet fokus væk fra færdige, helstøbte løsninger på forhåndsdefinerede problemer, hen imod en indlevet og nysgerrig medskabelse, der søger muligheder – og ikke bare problemer – i netop den by, som allerede findes. Med konkrete forslag til byens udvikling, byggeprojekter, pop-ups og interventioner midt i Kalundborgs byrum, og sociale liv ønsker vi at vise muligheder for rumlig udvikling, som starter nedefra, og med det partikulære og konkrete.Inden for undervisning, forskning og kunstnerisk udviklingsarbejde bliver der arbejdet tæt sammen med de øvrige undervisere og forskere på IBBL, med resten af Det Kongelige Akademi og med førende internationale miljøer inden for vores faglige områder.
Læs mere om Institut for Bygningskunst, By og Landskab her
Om stillingen
Stillingen som professor vil bestå i forskning, undervisning og undervisningsplanlægning, forskningsledelse samt administrativt arbejde i tilknytning dertil.
Det er afgørende at du har gode samarbejdsevner, pionerånd og personligt initiativ samt evne til at mobilisere og begejstre andre.
Du skal kunne give substantielle faglige og forskningsmæssige bidrag til stillingens temaer: De helt nødvendige kritiske og forslagstillende gentænkninger af de måder, hvorpå vi udvikler, planlægger og bebor vores bygninger, byer og landskaber, og derfor også af vores opfattelse af og sameksistens med natur og landskab.
Dine opgaver vil blandt andet omfatte:
- Opbygning og profilering af et stærkt forskningsmiljø i Kalundborg.- Udvikling og profilering af kandidatuddannelsen.
- Ledelse af forskning, herunder også egen publicering og videnskabelig formidling inden for stillingens fokusområde i samarbejde med relevante eksterne institutioner, virksomheder og netværker nationalt og internationalt, såvel som de øvrige forsknings- og udviklingsområder på IBBL og Det Kongelige Akademi som helhed.
- Tilrettelæggelse af fremtidige forsknings- og udviklingsprojekter, herunder særligt at tage initiativ til ansøgninger om ekstern finansiering og fundraising, der understøtter opbygning af forskningsmiljøet i Kalundborg.
- Undervisning, undervisningsplanlægning og dertil hørende administration i tilknytning til uddannelsen i Kalundborg og Det Kongelige Akademis tværgående undervisning.
- Vejledning, eksaminationer og censorvirksomhed samt faglige bedømmelsesarbejder.
- Ph.d.-vejledning
- Deltagelse i en række af Det Kongelige Akademis og IBBL’s udvalg og kollegiale organer.
- Styrke forskning og evt. KUV på tværs af det Kongelige Akademis institutter og i samarbejde med eksterne partnere, særlig med fokus på Kalundborg og omegn.
Kvalifikationskrav
Du har en uddannelse som arkitekt på minimum kandidatniveau samt en ph.d.-grad eller kvalifikationer på ph.d.-niveau. Du har gennemført en adjunktperiode eller tilsvarende pædagogisk kvalificering, og har erfaringer fra lektorat eller tilsvarende kvalificering.
Derudover forventer vi at du kan dokumentere:
- Omfattende videnskabelig produktion på excellent internationalt niveau.
- Afgørende indflydelse på fagområderne via internationale fagfællebedømte publikationer i anerkendte tidsskrifter og/eller bøger/antologier.
- Stor forsknings-impact gennem høj international forskningskvalitet og/eller mange citationer i anerkendte tidsskrifter og/eller bøger/antologier.
- Deltagelse i nationale og internationale videnskabelige netværk og konferencer, herunder med invitationer til at præsentere forskning.
- Solid erfaring med undervisning og vejledning på bachelor-, kandidat- og ph.d.-niveau – herunder eksamensarbejde samt som opponent på ph.d.-afhandlinger og/eller disputatser.
- Medlemskab af institutionelle formelle fora, arbejdsgrupper og bedømmelsesudvalg og interesse for at indgå i råd, nævn og udvalg.
- Erfaring med udvikling, hjemtag og ledelse af større eksternt finansierede forskningsprojekter herunder gerne projekter, hvortil der er knyttet samarbejder med erhverv og/eller myndigheder og ngo’er.
- Løbende udvikling af pædagogiske og didaktiske kompetencer, herunder egen og andres praksis ift. undervisning og vejledning.
- Gennemført og bestået pædagogikum, samt dokumentation herfor. Det Kongelige Akademi kan undtagelsesvist dispensere fra kravet, men under forudsætning af at pædagogikum gennemføres og bestås indenfor 2 år.
- Udvikling og ledelse af tværfaglige og internationale samarbejder.
- Erfaring med akademiske ledelsesopgaver, f.eks. forsknings-, kursus- eller uddannelsesledelse.
Vi lægger stor vægt på, at ansøger har erfaring med deltagelse i den offentlige debat, og har lyst til at formidle faglige og forskningsmæssige dagsordener til meget brede kredse, særlig i og omkring Kalundborg. Det er i høj grad i disse dialoger uddannelsen skal finde sit brændstof.
Øvrige kvalifikationer, der vil vægte positivt i bedømmelsen:
- Dokumenteret erfaring med tværfaglige og tværinstitutionelle samarbejder, nationale og internationale.- Arkitektfaglige erfaringer og resultater på højt niveau inden for IBBL’s faglige områder, f.eks. byudvikling, borgerinddragelse, bolig- og institutions-arkitektur, arkitekturpolitik, landskabsarkitektur og byrumsplanlægning.
- Erfaring med kunstnerisk udviklingsvirksomhed og/eller artistic research som led i en videnskabelig ansættelse – meget gerne med temaer der relaterer til stillingens indhold
- Interesse for faglig ledelse, og for videreudvikling af egne ledelseskompetencer
- Engelsk på meget højt, fagligt og professionelt niveau.
Vi tilbyder
- En inspirerende hverdag på en af verdens yngste arkitektuddannelser.- Et godt kollegialt samarbejde i en stærk pionerånd, med højt til loftet, brede horisonter og rum til gensidig inspiration og sparring.
- Mulighed for at sætte retning og fagligt fokus for den nye kandidatuddannelse og for at præge bacheloruddannelsen, særlig det 3. og sidste år.
- Mulighed for at sætte stærke faglige dagsordener i tæt dialog med lokalsamfundet.
- Mulighed for at udvikle nye og originale forskningsområder.
- Tilknytning til Det Kongelige Akademi, med dets mange stærke fagmiljøer på Holmen, Esplanaden, Kalundborg og Nexø.
Løn og ansættelsesforhold
Ansættelse og aflønning sker i henhold til gældende overenskomst for akademikere i staten mellem Finansministeriet og en række AC-organisationer. Der vil være mulighed for forhandling af kvalifikationstillæg afhængig af dine kompetencer og erfaring.
Ansættelsen sker desuden i henhold til gældende stillingstruktur for kunstnerisk og videnskabeligt personale ved Det Kongelige Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, Arkitektskolen Aarhus samt Designskolen Kolding – BEK nr. 1190 af 21/08/2023.
Stillingen er en fuldtidsstilling med en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 37 timer og omfatter forskning og undervisning samt administrationen i begrænset omfang. Fordelingen mellem forskning og undervisning vil som udgangspunkt være en 40/60- fordeling. Fordelingen mellem de forskellige opgaver kan variere efter Det Kongelige Akademis bestemmelse, og du vil kunne blive pålagt andre tjenstlige opgaver.
Tjenestestedet er Kalundborg.
Ansøgningen
Du bedes fremsende motiveret ansøgning, opdateret CV, uddannelsesdiplomer, dokumentation for opfyldelse af de kvalifikationskrav som er listet ovenfor. Ansøgningsmaterialet skal være på engelsk.
Herudover vedlægges ansøgningen følgende:
- Et oplæg til en forskningsplan, der redegør for hvordan du vil bidrage til at udvikle et stærkt forskningsmiljø i Kalundborg omkring opslagets faglige temaer (Maks 3 sider)
- En fuldstændig liste over dine publicerede arbejder og eksemplarer af de arbejder, som du ønsker at fremhæve (dog maksimalt 7 arbejder).
- Et ideoplæg til et program for den kommende kandidatuddannelse med dine overvejelser om hvordan uddannelsen kan spille sammen med forskning og praksis, og hvordan der kan samarbejdes med eksterne fx erhverv, myndigheder og NGO’er og eventuelt med relevante miljøer på Det Kongelige Akademi. (Maks 2 sider)
- Materiale, der kan belyse dine undervisningsmæssige kvalifikationer i form af undervisningsportfolio eller tilsvarende.
- Eventuelt tidligere professoratbedømmelse(r).
- Ansøgning med tilhørende bilag skal sendes elektronisk via knappen ”Søg stillingen”, så den er Det Kongelige Akademi i hænde senest den 21. april 2025.
Ansøgninger og ansøgningsmateriale modtaget efter ansøgningsfristens udløb medtages ikke i bedømmelsen.
Vi gør opmærksom på, at stillingen opslås og besættes i henhold til Uddannelses- og Forskningsministeriets ”Bekendtgørelse af 12. april 2019 om ansættelse af kunstnerisk og videnskabeligt personale ved de videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner på Uddannelses- og Forskningsministeriets område”.
Efter ansøgningsfristens udløb udvælger institutlederen, med rådgivning fra ansættelsesudvalget, hvilke ansøgere der skal bedømmes. Udvælgelsen sker ud fra en samlet vurdering af, hvilke ansøgere der bedst opfylder kriterierne i stillingsopslaget ud fra det fremsendte ansøgningsmateriale. Du bedes derfor i ansøgning inkl. bilag dokumentere, at du opfylder de i stillingsopslaget beskrevne kvalifikationskrav. Alle ansøgere får herefter besked om hvorvidt deres ansøgning er gået videre til bedømmelse, og de udvalgte ansøgere orienteres om udvalgets sammensætning. Herefter vil et fagkyndigt bedømmelsesudvalg bedømme de udvalgte ansøgere i forhold til den konkrete stilling. Hver ansøger vil få tilsendt bedømmelsen med mulighed for partshøring.
Det Kongelige Akademi vil eventuelt anvende test i forbindelse med besættelse af professoratet.
Yderligere oplysninger
Oplysninger om kvalifikationskrav, ansøgningsprocessen og e-rekrutteringssystemet kan fås ved henvendelse til HR-medarbejder, Ellen Kruse Jacobsen, e-mail: ekj@kglakademi.dk, tlf. 41701539.Oplysninger om stillingens faglige indhold kan fås ved henvendelse til institutleder Katrine Lotz, e-mail klotz@kglakademi.dk, tlf. 41701689.
Generelle oplysninger om Det Kongelige Akademi og Institut for Bygningskunst, By og Landskab kan findes på www.kglakademi.dk.
Det Kongelige Akademi er en mangfoldig arbejdsplads, som anser diversitet for at være en styrke. Vi opfordrer derfor alle kvalificerede og interesserede ansøgere til at søge stillingen.