En introduktion til byggebranchen i Danmark
Hvilke tendenser præger byggeriet her i 2024, og hvilke muligheder er der, hvis man kigger efter arbejde i byggebranchen?
I 2023 kom der nye krav til byggeri over 1.000 m2 i forhold til CO2-udledning, der betyder, at man ser på, hvordan man kan reducere byggeris samlede CO2 udledning på både: Materialer, transport, energi, processer og effektivitet, affald m.m.
Brug Job-Portalen til at få overblik over nye jobs inden for byggebranchen
Samtidig er byggebranchen ved at tage digitalisering og AI-værktøjer ind på energistyring, design, dokumentation, dataindsamling og monitorering, for at nævne nogle af områderne. Man vil opleve, at maskiner og værktøj bliver eldrevne og mere digitaliserede.
Men den gode faghåndværker vil der også altid være brug for og især viden og fagkundskab om materialer og konstruktion, for man arbejder også med nye materialer, organiske materialer frem for beton og andre mineralske produkter i konstruktionen, og derfor ændrer byggeprocesser og bygningsdesign sig.
Overblik over byggesektoren i Danmark
Byggesektoren er inde i stor udvikling, drevet af at vi bliver flere mennesker og mange ønsker at bo i byerne. Der er en betydelig aktivitet i byggeriet både på nybyggeri, renoveringsprojekter, etablering af energianlæg og infrastruktur-projekter.
Byggesektoren er vigtig for Danmarks økonomi og beskæftigelse, og der er stor efterspørgsel på arbejdskraft i byggesektoren. 2023 sluttede med en stigning i antallet af beskæftigede i byggeri og anlæg i forhold til tredje kvartal.
Væksttendenser og muligheder
Der er en svag optimisme i byggeriet her i begyndelsen af 2024, hvor der er færre udskudte og aflyste byggerier. Boligbyggeriet er gået i stå, men til gengæld buldrer energisektoren og energibyggeri derudaf med solcelleanlæg og forsyningsanlæg.
Der er også gang i byggeriet uden for byerne med infrastrukturprojekter og klimasikring. Med mere nedbør og vildere vejr bliver regnvandshåndtering, havstigning og sikring af havne også vigtigt.
For at sænke CO-udledningen i byggeprocessen, udvikler man bygningskomponenter af organiske materialer, som træ, jord, muslingeskaller og halm, da de kan fungere som en slags CO2-lagre og forhindre at CO2 slipper ud i atmosfæren. De naturlige materialer betyder, at man ser på andre måde at bygge på. Her skal vi både lære af fortiden, hvor man byggede med naturlige materialer og genbrug og finde måder at skalere metoder op til større produktion.
Samtidig ruller den teknologiske udvikling med digitalisering, 3D-modellering, 3D-print, digitale tvillinger og kunstig intelligens, som kommer ind i byggebranchen og produktionen på mange spændende måder.