Pernille Kartin, Chef for udvikling og kultur i MT Højaard
Ud med ”dit og mit” – ind med samarbejde og fælles ansvar
Hos MT Højgaard Danmark har man fjernet incitamenter til suboptimering og opdelingen i sektioner for i stedet at skabe rum for tværfagligt samarbejde, som understøtter den store fællesopgave, det er at løse store og komplekse byggeprojekter.
Byggebranchen har som helhed brug for arbejdskraft, og vi har talt med Pernille Kartin, Chef for Udvikling og Kultur i MT Højgaard, om, hvordan man som én af branchens store spillere rekrutterer og fastholder de dygtige medarbejdere.
Hvad leder I som virksomhed efter hos jeres medarbejdere?
- Faglighed er et stort fokus. Vi er en stor entreprenørvirksomhed med mange forskellige fagligheder, som spænder over store og komplekse projekter. Derfor er det altafgørende, at fagligheden er til stede for at kunne løfte de opgaver, der er i projekterne – både byggefagligt og byggeteknisk.- Den anden væsentlige del er fokus på samarbejde, fælles præstationer og på projektet frem for "dit og mit". Det skal man kunne se sig selv i, når man bliver ansat hos MT Højgaard Danmark. Vi har fjernet de sektioner, vi tidligere havde, som var med til at skabe en kultur præget af silotænkning. Tidligere havde vores enkelte sektioner hver deres økonomiske kasser, og det betød, at der blev faktureret på kryds og tværs internt. Det gjorde vi op med i 2023, hvor vi sagde, at hvert projekt kun har én økonomisk kasse. På den måde fjernede vi incitamentet for at suboptimere ude i de enkelte områder, så vi i stedet kun tænker på projektet og hele virksomhedens bedste.
Hvordan rekrutterer I til jeres teams og projekter?
- Vi bruger både professionelle og private netværk og arbejder løbende på at være relevante, inkluderende og attraktive som arbejdsplads. Vi har vores egne to rekrutteringsansvarlige, som hjælper lederne i processen. De bidrager med sparring og afklaring af, hvilken profil vi søger, hvilke kompetencer vi har brug for, og de udfordrer, om vi leder efter den samme profil som tidligere, eller om vi kan tænke anderledes. Vores rekrutteringsansvarlige har en konstant opgave med at følge med i, hvad kommende kolleger ønsker i forhold til udvikling, læring, arbejdstider og balancen mellem arbejdsliv og familieliv.- Det er samtidig vigtigt for os at ansætte de rigtige medarbejdere, både for vores og kandidaternes skyld. I rekrutteringsprocessen gennemgår kandidaterne bl.a. en personlighedstest, hvor vi vurderer, om de har det mindset, der skal til for at trives i et fællesskabsorienteret arbejdsmiljø.
Hvor stor er manglen på arbejdskraft for jer?
- Den er relativt stor. Vi har været heldige at vinde nogle store og spændende projekter, hvilket også medfører et øget behov for flere medarbejdere. Især faglærte jord- og betonarbejdere er svære at rekruttere, fordi der ikke uddannes nok i forhold til efterspørgslen. Der er ikke den samme volumen i den danske arbejdskraft, og derfor har vi også mange polske medarbejdere.
Hvilke grupper af kandidater er mest efterspurgte?
- På funktionær siden oplever vi størst efterspørgsel efter specialiserede fagfolk og erfarne byggetekniske profiler. Der er ikke ret mange af dem, og de er ofte allerede i arbejde. Vi er en velkendt virksomhed, som folk søger mod, så vi er nok ikke blandt dem, der er hårdest ramt, og vi lykkes i høj grad med at besætte vores stillinger gennem netværk. Når det så er sagt, så mærker vi da også den hårde konkurrence generelt i bygge- og anlægsbranchen.Har du en personlig holdning eller kerneværdier i forhold til rekruttering og fastholdelse af medarbejdere?
- At tænke "vi" frem for "os og dem" er essentielt. Samarbejde, fællesskab og ordentlighed er kerneværdier hos MT Højgaard Danmark.- Du kan så indvende: ”Jamen, hvem vil ikke selv sige, at de kan samarbejde og er ordentlige”. Der går vi jo ind og ser på nogle parametre i vores personlighedstests, som blandt andet giver et klart indtryk af, om kandidaten foretrækker at arbejde meget selvstændigt, eller er mere samspilsorienteret. Dermed ikke sagt, at vi ikke ansætter kolleger, der arbejder meget selvstændigt, men så vil vi udfordre dem på, hvordan de bringer deres viden godt ind i et team, hvor samspil vægtes meget højt.
- Men udover at vi gerne ser, at kandidaterne har de rigtige værdier, så skal vi selvfølgelig også selv som virksomhed kunne sige, at vi er gode til at samarbejde, er ordentlige og i det hele taget en attraktiv arbejdsplads. Vi glæder os over, at vores trivselsmålinger viser, at medarbejdernes trivsel er vokset de seneste par år, og derudover at mange oplever, at det interne samarbejde også er forbedret.
Tanker om modtagekultur og efteruddannelse – initiativer
- Vi tror på, at medarbejdere der bliver taget godt imod og får en god start, simpelthen bliver hos os længere. Derfor har vi det seneste år optimeret vores introduktionsforløb, så nye medarbejdere får større indsigt i arbejdsgange og kultur, mens lederne får mere konkrete redskaber til at tage godt imod dem. Bygge- og anlægsprojekter har mange faser, og det går ofte stærkt. Det kan skabe en svær balance, for nye kolleger bliver jo ansat, fordi de skal ind og løse en opgave på et projekt, der ofte er meget travlt. Men projektet må aldrig blive så travlt, at den nyansattes leder og kolleger ikke har tid til at hjælpe godt i gang.- Som ny medarbejder får man en introduktion til MT Højgaard Danmarks kultur og værdier, og alle nye medarbejdere gennemgår et tilpasset onboarding-forløb, der varierer afhængigt af deres rolle. Forløbet kan omfatte både obligatorisk undervisning, som fx sikkerhedskurser, og specialiseret oplæring med relevante fagkurser. Vores mål er at fremme faglige kompetencer, der understøtter medarbejderens udvikling og gavner både virksomheden og branchen som helhed.
Hvilken rolle spiller arbejdsmiljø, og hvad gør I her (evt. i relation til rekruttering af de unge)?
- Et godt arbejdsmiljø er bærende for en virksomhed som vores, hvor mange mennesker skal arbejde og fungere sammen. Alle har et ansvar. Uanset hvilken titel man har, eller hvilket fag man kommer fra, er det alles ansvar at gøre opmærksom på, hvis noget ikke er i orden. Det gælder både trivsel og sikkerhed. Hvis du ser noget, der ikke fungerer, så 'ejer' du det.- Når man taler om arbejdsmiljø i vores branche, knyttes det ofte sammen med sikkerhed og ulykker på byggepladser. Men et godt arbejdsmiljø handler også om rummelighed og inklusion. Vi ønsker at kunne rumme de kolleger, som måske ikke passer ind i de traditionelle rammer, hvor man møder på byggepladsen kl. 06 om morgenen.
- Vi tror meget på, at det kan skabe værdi for vores virksomhed at rumme mennesker, som måske ikke ville have søgt ind i vores branche for bare 10 år siden. Som et eksempel kan jeg nævne, at vi tidligere i år meldte os ind i ’Velkommen Hjem’, som er et netværk for veteraner. Her tilbyder vi mentorer og sparring for veteraner, så de kan anvende deres kompetencer på det civile arbejdsmarked. Udover at hjælpe nogen mennesker, så har det også gavnet os ved, at vi har kunne ansætte en af de her veteraner.
Tips og gode råd til folk, som gerne vil arbejde hos jer, men ikke har baggrund i bygge- og anlægsbranchen?
- Vi ønsker at udfordre de traditionelle forestillinger om, hvem der kan arbejde på en byggeplads. Hvis du kan bidrage med relevant erfaring eller kompetencer til at navigere i komplekse situationer og bevare overblikket, kan MT Højgaard Danmark helt sikkert være en arbejdsplads for dig, uanset din baggrund.- Så vil jeg gentage, at tværfagligt samarbejde og fællesskab er afgørende hos os. Vores projekter er komplekse og kræver både diplomatiske evner og rummelighed til at arbejde sammen med mange forskellige mennesker og under et tidspres. Derfor er det også vigtigt at have handlekraft, praktisk sans og modet til at tage ansvar.
Læs flere nyheder om jobs i byggebranchen